10 CONSELLS PER EVITAR EL MALBARATAMENT ALIMENTARI A CASA

A Barnalleure estem compromesos amb evitar el malbaratament alimentari als nostres menjadors, i per això col·laborem amb el programa escolar “Ens ho mengem tot”. Els objectius d’aquest programa són:

  • Dur a terme una campanya de sensibilització sobre el malbaratament alimentari als menjadors escolars dels centres educatius de Barcelona.
  • Conèixer la petjada ecològica de determinats aliments d’ús quotidià en els àpats escolars.

A Catalunya es llencen 262.471 tones de menjar a l’any en bon estat. El 58% d’aquest malbaratament alimentari es produeix a les llars. Això vol dir que cada any malbaratem 34,9 kg de menjar per habitant. Aquesta xifra equival a llençar el menjar consumit durant 25,5 dies i amb aquest menjar es podrien nodrir més de 500.000 persones durant un any.

Per acabar amb el malbaratament alimentari també a casa teva avui et deixem 10 senzills consells que pots seguir.

  1. Planifica els àpats

És important saber qui seureu a taula per ajustar les quantitats i evitar malbaratar aliments. Amb els menús decidits, feu una llista amb tot el que necessiteu. Abans de fer la compra és important revisar la nevera, el congelador i el rebost. 

  1. Comprova la caducitat dels aliments

Revisar regularment la caducitat dels aliments és important, d’aquesta manera pots posar al davant de la nevera o del rebost els que cal consumir abans. També cal tenir en compte la data de caducitat dels aliments quan anem a comprar per saber si tindrem prou temps per poder-los menjar.

  1. Pensa en la teva butxaca

Quan llences el menjar també estàs llençant els teus diners. Per això és millor comprar en quantitats adequades i evitar ofertes que no necessitis i que potser acabes desaprofitant. 

  1. Ajusta la temperatura de la nevera

La temperatura de la nevera hauria de ser de 4 ºC a la part central. Els aliments crus com carn, peix, pollastre, ous, etc., s’han de conservar entre 1 i 4 ºC. Revisa també que les portes i els calaixos estiguin ben tancats.

  1. Respecta les indicacions de conservació dels aliments

Tingues en compte respectar les indicacions sobre conservació que hi ha a l’envàs dels aliments, tant per aquells que necessiten fred com per a aquells que necessiten estar resguardats de la llum, la calor i la humitat.

  1. Fes una rotació ordenada

Organitza els aliments a la nevera, el congelador i el rebost per trobar a primera línia els que cal consumir primer. 

  1. Ajusta les racions

Evita excessos i serveix-te el que saps que et menjaràs per la gana que tens. Cuina la quantitat justa de menjar i així evitaràs que en sobri.

  1. Aprofita les restes

Si et sobra menjar, mira d’aprofitar-lo: per a la carmanyola de l’endemà, per a congelar o per altres receptes (amanides, pasta, cremes, croquetes, etc.). Amb la fruita madura pots fer batuts o pastissos. Amb les verdures que es comencen a marcir pots fer cremes o sopes.

  1. Congela

Pots congelar aliments amb data de caducitat propera que no hagis de consumir si han estat conservats adequadament. També pots congelar menjars que hagis cuinat, en porcions adequades, o el pa sobrant, en rodanxes.

  1.  Fes el teu compostatge

Si tens hort o jardí, pots fer el teu propi adob per a les plantes transformant les restes orgàniques, com les peles de fruites i verdures, en compost, un adob natural útil per a l’agricultura i la jardineria.

Enllaç amb més informació sobre el malbaratament alimentari de la Generalitat: https://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/consells_sobre_seguretat_alimentaria/aprofita-i-no-malbaratis-aliments/10-consells-per-no-malbaratar-aliments-

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *